Puzzelen is leuk

Denksport

Denksport en puzzelen

Naast het actief sporten beoefenen we in Nederland ook nog een andere sport, namelijk Denksport. Of anders gezegd: puzzelen. Wij Nederlanders zijn dol op puzzelen. Wat maakt puzzelen nu eigenlijk zo leuk? Welke soort puzzels zijn er? En wanneer puzzelen we graag?

Kruiswoordpuzzel

 

Wat maakt puzzelen nu zo leuk?

Of het nu een kruiswoordpuzzel is, een cryptogram, sudoku of rebus, elke soort puzzel zorgt voor een uitdaging die we graag zo snel mogelijk en goed willen oplossen. Wanneer we een puzzel aan het oplossen zijn, dan zorgt elk goed woord, goed cijfer of puzzelstukje voor de aanmaak van dopamine. Ons beloningssysteem wordt geactiveerd en we voelen ons daardoor beter tijdens het puzzelen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat het puzzelen lukt en je dichter bij de oplossing komt :-). Dopamine wordt ook aangemaakt bij:

Puzzelen is leuk

Welke soorten puzzels zijn er?

Binaire puzzels

Binaire puzzels zijn een leuk alternatief voor Sudoku’s. Dus wil je afwisselen maar wel een puzzel met cijfers doen, maak dan een binaire puzzel.

Cijfercode

Cijfercode is voor puzzelaars die graag de code willen kraken. Door te ontdekken welke letters achter welke cijfers horen los je deze puzzels op.

Cryptogrammen

Deze puzzels verbergen de werkelijke betekenis van een woord of zin. Het is dubbelzinnig en daarom belangrijk de omschrijvingen goed te lezen om de cryptogram te kunnen ontcijferen. Begrijp je het niet meteen? Lees nog eens goed en kijk welke woorden nog een andere betekenis kunnen hebben.

Kinderpuzzels

Ook kinderen puzzelen graag. Puzzelen is ook een heel goed en gezond alternatief voor beeldschermgebruik zoals tablets, tv en laptop. Geef kinderen een puzzelboek junior en je zult zien dat ze het leuk vinden. In het begin hebben ze misschien een klein beetje hulp nodig. Kinderen uit deze tijd zijn immers niet met puzzels maar met beeldschermen opgegroeid. Mijn dochter heeft al op jonge leeftijd sudoku’s leren maken samen met haar opa. En het is echt knap hoe ze deze moeilijke puzzels kan oplossen. Dat doe ik haar niet na! Ook voor onderweg in de auto is puzzelen voor kinderen een prettige afleiding. Vooral tijdens lange vakantiereizen. Puzzels voor kinderen via Denksport.nl zijn er in de leeftijd van 4 t/m 8 jaar en 8 t/m 12 jaar.

Producten per pagina:
Sortering:

Producten per pagina:

Direct naar Denksport.nl